ambasador kraljevine holandije u posjeti mladim preduzetnicima

Ambasador Kraljevine Holandije razgovarao sa mladim preduzetnicima iz regije

NOVOSTI

ambasador kraljevine holandije u posjeti mladim preduzetnicimaAmbasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Reno Kaspar Vos boravi u dvodnevnoj posjeti Srebrenici, gdje je, pored sastanaka sa načelnikom opštine i predstavnicima kancelarije UNDP-a u Srebrenici, u UPSMedia pres centru razgovarao i sa mladim preduzetnicima iz regije Birač i upoznao se sa njihovim poslovnim idejama.

Iako se mnogi donatori povlače iz Srebrenice, pomoć Kraljevine Holandije neće izostati ni u budućem periodu, bar ona koja se tiče podrške mladim preduzetnicima.

„To nisu naši nego vaši rezultati, i zapanjen sam onim što ste postigli. To još jednom potvrđuje da BiH ima kapital u ljudima, što je odlično. Moramo se potruditi da se taj proces nastavi“, izjavio je Reno Kaspar Vos, ambasador Kraljevine Holandije u BiH.

Preduzetnici su ambasadora upoznali sa problemima i podrškom koju dobijaju u regiji. Kažu, najveći problem nisu finansije nego nedostatak neformalnog znanja.

„Mladima u našoj regiji koji su jako talentovani i inovativni problem je investicija, a u saradnji sa Holandskom ambasadom to je bilo dosta lakše. Drugi problem je neformalno znanje iz realizacije projekata koje uz pomoć ove organizacije kroz razne treninge mogu da ostvare“, rekao je Milovan Petković, IT inovator.

Udruženje „Prijatelji Srebrenice“, zahvaljujući podršci Ambasade, svojim aktivnostimaambasador u prijateljima već godinama podržava mlade preduzetnike regije Birač.

„Putem Fonda za mlade preduzetnike do sada smo podržali oko 80 startapova iz regije, sa oko 150.000 maraka. Nadamo se da će saradnja sa Holandskom ambasadom koja je izuzetno bila važna za nas ostati i nadamo se nekim prijateljskim vezama i ubuduće“, rekla je Dragana Jovanović, predsjednica Udruženja „Prijatelji Srebrenice“.

Gorući problem posljednjih godina je odlazak mladih iz naše države, a jedan od razloga ovog odliva je i nedostatak radnih mjesta. Omladinsko preduzetništvo može stvoriti nova radna mjesta i barem ublažiti ovaj problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *